Digitalisering

AI – den mänskliga maskinen?

Intelligenta maskiner med mänskliga drag har fascinerat människan sedan, åtminstone, antiken. I den grekiska mytologin fick statyer liv och idag utvecklas robotar som Atlas som i rörelsemönster och agerande verkar ha kommit läskigt nära det mänskliga. Att roboten får ett namn bidrar också till det mänskliga då vi slutar prata om Atlas som den och istället säger han.

Ladda ner vår guide om AI och hur AI kan vara den perfekta lärarassistenten.

AI-guiden

Atlas har blivit så stabil och rörlig att han utan problem kan röra sig i otillgängliga områden och det är så han är tänkt att användas: för att rädda människor i områden och situationer som är för farliga för människor. Det kan vara krigszoner, jordbävningsdrabbade områden eller otillgänglig terräng.

Även om Atlas fascinerar är du omgiven av AI i din vardag, om än i en diskretare form. Låtförslagen du får i Spotify är AI-baserade, Skatteverkets chatbot likaså och när du googlar så ligger AI bakom svaret. Din vardag skulle helt enkelt bli lite krångligare om AI inte fanns.

 

 

 

Relaterade artiklar

Blogg

Lärare

Inspirera till läsning genom läsning

Östtegs skola i Umeå vann Lexplores sommarutmaning. Priset var en uppsättning böcker från Hegas förlag där eleverna får välja och vraka från hela katalogen. Grattis! Anneli Söderberg, lärare i åk [..]

Blogg

Lärare

Sommarlovseffekten

När eleverna kommer tillbaka efter ett långt sommarlov kan det ibland kännas som att de glömt precis allt de lärt sig under det förra läsåret. Är du dessutom Lexplore-lärare kan [..]